From the blog

24 augustus 2023

UIT WELK HOUT BEN JIJ GESNEDEN?

Oma

Mijn ding is om samen met jou, je eigen kracht te (her)ontdekken.

Meer over Maggie Wood

Oma

Mijn Matriarch.

Onvoorwaardelijke liefde, levenswijsheid, energetische kracht, haar soms scherpe tong en directheid en niet te missen haar geweldige kookkunsten, die ik helaas niet geerfd heb, zijn directe belevingen met mijn oma. Allles wat ik van haar meegekregen heb is ook onderdeel van mijn blauwdruk en vandaar uit mag ik verder wortel schieten.

Dat wat ik met haar had/heb zie ik terug in de relatie tussen mijn moeder en mijn zoon. Vier handen op 1 buik! Ik dacht soms: “Hoezo na school meteen naar oma. Waar komt dit vandaan? Ok, koken is niet echt mn ding maar…” En het bracht mij terug naar dat wat ik met mijn oma heb:

Na school en daarna ook vaak na het werk plofte ik op de bank bij mijn oma. De heerlijkste geuren uit de keuken verwelkomden me. Geuren van Surinaamse gerechten en Nederlandse gerechten met een Surinaams, Caraibische tintje. De tv stond op “As the world turns”… en het was thuiskomen. Dat wat alleen een oma kan geven, denk ik. Totaal opgeslagen in mijn zintuigen, mijn lijf, in mijn herinneringen, in mijn zijn…voor altijd! Bij oma hoefde niks, moest niks, Ik mocht er alleen maar zijn. Geen verwachtingen!

En toen dacht ik: “Ja, dat wat mijn zoon met mijn moeder heeft is wellicht precies dat wat ik met mijn oma had”. En wat ben ik blij dat hij dit ook mag beleven.